
B12 vitaminhiány
A B12 egy vízben oldódó vitamin, ami a vörösvérsejt képzéséhez nélkülözhetetlen. Az étkezés során bevitt B12 vitamin a vékonybélben szívódik fel, majd a vérkeringés segítségével jut el a vérképzés helyére, vagyis a csontvelőbe. Főként állati eredetű táplálékokban található meg, pótlásához kiváló forrást jelentenek a tejtermékek, a tojás, a hering, a sertés- ás a marhamáj. Naponta átlagosan 2mg B12 vitaminra van szüksége egy felnőttnek, ettől magasabb – 3mg – terhesség és szoptatás időszakában javasolt.
Mi a B12 vitaminhiány tünetei
A B12 vitaminhiány tünetei fokozatosan jelentkeznek, lassan alakul ki, általában csak hónapokkal vagy akár évekkel a hiány kialakulása után érzi jelentősen az ember. Mivel a B12 vitamin a májban raktározódik el, ezért ha B12 vitaminhiány lép fel vagy a szervezetben a B12 vitamin csak korlátozottan képes felszívódni, akkor először a raktárkészlet kezd kiürülni. Az első tünetek már ebben a fázisban jelentkeznek, mint például:
Sápadtság: A B12 vitaminhiány és a vörösvérsejtek hiánya kéz a kézben jár, ezt ha egyébként rózsás arcszíne sárgás, sápadt árnyalatúvá válik, akkor az B12 vitaminhiányra utal.
Fáradtság: A szervezetünknek szüksége van a B12 vitaminra a vörösvérsejt termeléséhez, mely pedig oxigénellátásához szükséges. Ebből fakad, hogy ha kevés az oxigén a sejtekben, akkor egyszerűen eluralkodik a fáradtság, attól függetlenül, hogy kialudtuk magunkat.
Erőtlenség: Ha a legkisebb fizikai aktivitás is nehezen megy, akkor az is B12 vitaminhiányra utal. Ennek oka, hogy a szervezet nem kap elég oxigént a vörösvértestekből!
Koncentrálási problémák: A memóriával vagy a koncentrálási képességgel kapcsolatos problémák szintén jelentkezhetnek a B12 vitaminhiány tüneteiként, ha eddig ezzel nem volt probléma.Kapcsolódó cikkünk
A folsavhiány is okozhat vérszegénységet
Bár a vérszegénység kapcsán általában a vashiányos vérszegénység jut eszünkbe, egy meglehetősen heterogén betegségcsoportról van szó. A ...
B12 vitaminban gazdag élelmiszerek
A B12 vitamin szinte kizárólag állati eredetű élelmiszerekben található. Azok, akik nem fogyasztanak elegendő húst, halat és tejterméket, csupán élelmiszerekből nehezen tudják kielégíteni a napi B12 vitaminszükségletüket. Mit tehetnek a vegetáriánus, illetve vegán étrendet követők a B12 vitaminhiány ellen?
A máj a legjobb B12 vitaminforrás. B12 vitaminban gazdag élelmiszerek például:
- hús
- hal
- tojás
- tej és tejtermékek
A B12 vitaminhiány kivizsgálása
Laborvizsgálat során vérmintából meg lehet határozni a B12 vitamin szintet. Gyakran vele járója a folsavhiány is, ezért a folsav ellenőrzést is el szokták végezni. Az orvos a hiányállapot megállapítása mellett, a kialakulásnak az okát is kivizsgálja. Ennek oka lehet a nem megfelelő vitamin bevitel – például a beteg kikérdezése során kiderül, hogy vegetáriánus étrendet folytat, vagy terhesség, szoptatás esetén kevés a napi mennyiség – de felszívódási zavar is állhat a háttérben. Ilyenkor hiába fogyaszt elegendő B12 vitamin tartalmú ételt, az nem tud a szervezetben megfelelően hasznosulni. A kezeléshez ebben az esetben először a kiváltó okot kell megkeresni.
Kezelés
A kiváltó ok megállapítása és kezelése mellett elsődleges a vitaminpótlás. Ez történhet izomba adott injekcióval – ha felszívódási zavar a hiány oka, akkor kizárólag ebben a formában – egyéb esetben tablettaként is, a kezelőorvos döntése alapján. Amennyiben a vitaminhiány vegetáriánus táplálkozási formához köthető, akkor javasolt dietetikus segítségét.
Téma szakértői
Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!